Yazar: Psikolojik Danışman Ceren Aktürk
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) benzer gelişim düzeyindeki bireylerin gösterdiği davranışlara kıyasla daha sık ve şiddetli kendini gösteren, kalıcı ve sürekli bir dikkatsizlik ve dürtüsellik ile tanımlanan tıbbi bir bozukluktur. Günümüzde sık rastlanan bir sağlık sorunu olmasına rağmen henüz nedenlerine ilişkin kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak pek çok sorunda olduğu gibi bunda da güçlü genetik etkilerden bahsedilebilir. Bunun yanında çevresel etkileri beslenme, beynin işleyişinde meydana gelen sorunlar gibi pek çok etkenin varlığı önemli olabiliyor.

Anne–babalar genelde çocuklarını dikkatsiz ve aşırı hareketli olarak tanımlar.
Peki çocuğumuzda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olabileceği düşüncesi içerisindeysek, durumu fark etmemize yardımcı olacak bazı ipuçları nelerdir?
• Yürümeye başladıktan sonra çok hareketli olduğunu ve izlerken bile yorulduğunuzu hissettiğiniz oldu mu?
• Küçük yaşlarından bu yana geçen zamanı düşünürseniz çocuğun tehlikelerle arası nasıl olmuştur? Başına bir şey geldiğinde bundan ders çıkarır mi?
• Eşyalarına sahip çıkar mi? Eşya kaybeder mi?
• Ona bir şey anlatırken sizi dinlediğini hisseder misiniz?
• Size bir şey anlatmak istediğinde rahatlıkla anlar misiniz, yoksa sorularla bilgi almak gerekir mi?
• Başladığı işi bitirmek onun için önemli midir?
• Okulda öğretmenlerinin gözlemleri nelerdir?
Dürtüleriyle hareket etme, dikkatsiz olma, sabır gösterememe ve aşırı hareketli olma gibi davranışları pek çok çocuk sergileyebilir. Anne –babalar genelde çocuklarını dikkatsiz ve aşırı hareketli olarak tanımlar; fakat önemli olan nokta, DEHB olan çocuklarda bu durumların süreklilik göstermesidir. Bu çocuklar her ortamda ve her zaman benzeri türde davranışlarda bulunurlar. Bunun yanında DEHB’nin çeşitlerinini olduğu, bireysel farklılıkların görüldüğü; bu nedenle bir uzman yardımı ile tanının koyulması ve tedavi planının çıkarılmasının önemi unutulmamalıdır.