Psikolojik danışmanlık hizmeti bireysel olarak verilebileceği gibi (danışan ve uzmanın bire bir görüşmesi), grup oturumları şeklinde de sağlanmaktadır. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde psikolojik danışma ve terapi grupları oldukça yaygındır. Bunun nedenleri arasında benzer hizmeti birden fazla kişiye aynı anda ulaştırma imkanının olması, kişinin danışmanlık hizmetini daha uygun bir ücret karşılığında alabilmesi ve grup dinamiklerinin aşağıda da bahsedilen pek çok ekstra avantajı getirmesi yer alır. Ülkemizde henüz tam olarak yaygınlaşmamış psikolojik danışma ve terapi gruplarının daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve pek çok kişiye psikolojik hizmetlerin ulaşabilmesi için biz de Korto Psikoloji ekibi olarak konuyu sizler için çeşitli sorular ve cevaplarıyla aydınlatmak istedik.
Grupla psikolojik danışma ne demektir?
Grupla psikolojik danışma, bireylerin alanında yetkin bir uzman danışman veya terapist liderliğinde oluşturulmuş güvenli bir grup ortamında duygularını, düşüncelerini, beklentilerini ve yaşantılarını paylaştıkları, deneyimlerini birbirlerine aktardıkları; diğer üyelerin deneyimlerinden yararlanmalarına olanak veren, kendilerine dair farkındalık kazanmalarına yardımcı olan, çeşitli sorunların üstesinden gelmeyi ve kişisel gelişimi sağlamayı amaçlayan bir psikolojik danışma hizmetidir. Bireysel hizmetten farklı olarak bir grup danışana aynı anda, yaratılan grup dinamikleri ve süreciyle sağlanır.
Grupla psikolojik danışma hangi amaçlara hizmet eder?
Gruplar belirli bir temada oluşturulacağı gibi (örneğin stresle başa çıkma, kaygı, çekingenlik, motivasyon vb.), genel olarak kişisel farkındalık kazanma ve çeşitli beceriler geliştirme amacıyla da oluşturulabilir. Tüm gruplarda bireyler duygu ve düşüncelerini güvenilir bir ortamda bir uzman eşliğinde paylaşarak, sorunlarla başa çıkmada, problem çözmede, karar vermede yeni ve etkili becerler kazanırlar. Grup üyeleri ayrıca yeni öğrendikleri davranışları grup içinde deneme olanağı bulup, bunları kendi yaşamlarında kullanma fırsatı elde ederler. Bunun yanında birden fazla kişiyle etkileşime girdikleri için çeşitli sosyal, kişilerarası beceriler kazanma ve bunları deneme imkanı da bulurlar.
Grupla psikolojik danışma hizmetini kim verebilir?
Her terapist veya uzman danışman grup yönetemez. Bunun için uzmanın grup liderliği alanında da gerekli eğitimleri almış, grup deneyiminden geçmiş ve bu alanda süpervizyon altında uzun süre çalışmış olması gerekir. Grubu yöneten uzmanlar, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip, yetkin liderlerdir.
Bir psikolojik danışma grubu kaç kişiden oluşur?
Gruplara genelde bir uzman liderlik eder; zaman zamansa 2 uzman tarafından (yardımcı liderlik olarak adlandırılır) yönetilebilir. Üye sayısı ise grubun yapısına göre 5 ile 10 arasında değişebilir. Gruba alınacak üye (danışan) sayısı, grubun konusuna veya tipine, danışanların ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilir. Bu sayıya grubu yönetecek kişi o grubun yapısına uygun olarak karar verecektir.
Psikolojik danışma gruplarına kimler katılabilir?
Çeşitli kişisel ve kişiler arası sorunları ile baş etmek isteyen, kendini geliştirmek ve daha iyi tanımak isteyen gönüllü bireyler grup danışmanlığından faydalanabilir. Ancak bireysel yerine grup ortamında bu hizmeti almaya hazır ve istekli olması önemlidir. Bunun yanında uzman, grubu oluştururken grup üyeleri içinde arkadaş, akraba gibi tanıdıklar olmamasına dikkat eder. Bu nedenle çoğunlukla uzman, bir gruba katılmaya gönüllü kişilerle kısa bir ön görüşme yaparak, o grubun kendileri için uygun olmadığı, beklentilerin karşılıklı olarak örtüşüp örtüşmediğini görmeye çalışır.
Psikolojik danışma grupları ne sıklıkla toplanır ve ne kadar sürer?
Genellikle haftada bir defa veya iki haftada bir gerçekleşir. Bir grup danışma oturumu yaklaşık 90 dk sürer. Toplam oturum sayısı ise grubun teması ve yapısına göre değişiklik gösterir. 3-4 hafta kadar süren gruplar olduğu gibi daha uzun süreli, örneğin 7-8 hafta süren gruplar da mevcuttur. Bunun yanında bazı terapi grupları daha da uzun süre devam edebilir.
Grupla psikolojik danışmanın kuralları var mıdır?
Grup çalışmasında oluşturulan bazı kurallar grup üyeleri arasında güven ortamı sağlanması ve grup birlikteliğinin oluşması için önemlidir. Kurallar ilk grup oturumunda grup üyeleriyle paylaşılır ve bazı zamanlar bazı kurallar ilk oturumda grup üyeleriyle birlikte de oluşturulabilir. Kurallardan en önemlisi gizlilik ilkesidir. Bu ilke, grup içinde yaşananların ve konuşulanların grupta kalması ve üyeler arasında güven duygusunun gelişmesi adına önemlidir. Gizlilik, tüm psikolojik hizmetlerde en önemli etik kurallardan biridir. Kişinin kendini güvende hissetmesi ve rahatça kendini açabilmesi için gizlilik ilkesi son derece önemlidir.
Grupla psikolojik danışmanın avantajları nelerdir?
Aslında hem bireysel danışma hem grup danışmanlığı, kişinin gelişimine benzer derecede katkı sağlar. Ancak gruplar, bireysel hizmetten farklı olarak bazı avantajlar getirebilir. Örneğin birey sadece uzmandan değil, diğer grup üyelerinden de kendisiyle ilgili geribildirimler alabilir. Grup ortamı, sosyal ilişki becerilerini geliştirmek açısından eşsiz bir ortam sunar. Kişi, yaşadığı sorunu başkalarının gözünden de görme fırsatı yakalar. Ayrıca başka kişilerin de benzer sorunlar yaşayabileceğini farkederek sosyal anlamda destek alır. Grup içinde bireyler yalnız olmadıklarını bildikleri için rahatlık ve güven duygusunu hissederler. Grupla psikolojik danışma ekonomik olarak ise bireysel danışmanlık hizmetinden daha avantajlıdır. Ancak hangi tip hizmetin (bireysel- grup) sizin için daha uygun olacağı sorusuna bir uzman eşliğinde karar verilmesi daha uygun olabilir. Bunun için şayet katılmak istediğiniz bir grup olursa, ön görüşme yaparak uzmanla konuyu konuşabilirsiniz.